©KODA Economy Run:zwycięska Fabia zużywa zaledwie2,78l/100km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drepawel
    Ambiente
    • 2009
    • 117

Pozdrowienia dla kolegi srebrnej 01 na Tyskich numerach,który mnie obmachał na skrzyżowaniu koło wesołego miasteczka zobaczyłem cię w ostatniej chwili wołałem na radiu ale cisza :roll:
    pawel
  • skodovkaand
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 245

Już po raz 30. rozegrano Economy Run, w którym samochody marki ©KODA stanęły do rywalizacji o najniższy poziom zużycia paliwa. Zwycięzcami zostali Marek Tribula i Martin Kadlec, prowadzący ©KODĘ Fabia 1.2 HTP, która średnio spalała jedynie 2,78 litra paliwa na 100 km.

W tym roku na starcie liczącej 325,9 km trasy położonej niedaleko Mladá Boleslav stanęło 59 drużyn. Start i meta zawodów organizowanych przez Automotoklub Mladá Boleslav znajdował się w miejscowości Kosmonosy. Celem zawodów, jak co roku, było pokonanie trasy przy jak najniższym poziomie spalania paliwa.

Do rywalizacji stanęły modele reprezentujące całe portfolio ©KODY, z silnikami diesla oraz z jednostkami benzynowymi. Oprócz tego, konkurowały ze sobą również samochody w dwóch specjalnych kategoriach: “©KODA Handy” i “Historic”. Zwycięzcami kategorii “Historic” zostali Petr Horníèek i Michal Freyvald, prowadzący ©KODĘ Felicia z 1997 r., która zużyła 4,069 l/100 km. Zwycięzcami kategorii “©KODA Handy” zostali Franti¹ek Li¹ka i Jaroslav Bednáø.

Punkty przyznawano za całkowite zużycie paliwa, emisję CO2, średnią prędkość, a także za różnicę pomiędzy spalaniem uzyskanym podczas przejazdu, a spalaniem, jakie podawane jest przez producenta. Poza drużynami z Czech, do rywalizacji stanęły drużyny kierowców z różnych krajów środkowoeuropejskich. Po raz pierwszy w Economy Run wzięli też udział kierowcy niepełnosprawni.
    Samochody ©KODY to dowód na to, jak osiągi silnika mogą iść w parze z jego oszczędną pracą. Przypomnijmy, w maju tego roku, mistrz świata w ekonomicznej jeździe, Gerhard Plattner pokonał 2006 kilometrów na jednym baku, prowadząc ©KODĘ Fabia GreenLine. Pobił on rekord konsumpcji paliwa, zużywając zaledwie 2,21 l/100 km, choć europejski standard wynosi 3,4 l/100 km.

Z kolei w corocznym Superteście Ekonomii, organizowanym przez Stowarzyszenie Auto Klub Dziennikarzy Polskich, ©KODA Octavia GreenLine II generacji 1.6 TDI 105 KM uzyskała imponujący wynik, spalając zaledwie 1,89 l/100 km. Dodajmy, że trasa o długości 300 km prowadziła z Warszawy do Radomia przez Puławy, a kierowcą był instruktor Szkoły Auto, Piotr Kwapiszewski.

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

w tym Superteście Ekonomii to jakieś przekręty były z tankowaniem.
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Za 6-8 lat, to auto zwroci paliwo po przejechaniu 300km, patrzac na tendencje spadkowa.

Felicja z 97 roku 4l, Octavia 2011 1,89l
        Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...